Изашао је из штампе 26. број гласника Историјског архива Суботица
13.01.2023.

Ex Pannonia у овој свесци, обима 120 страна, доноси занимљиве текстове. Часопис отвара рад Стевана Мачковића „О изгонима из Суботице у првим годинама након ослобођења (1918–1921)”.

О примаријусу др Винку Перчићу, познатом интернисти-гастроентерологу, пише његов колега др Емил Либман. Историчар Акош Кубичковић бави се темом „Црне чарде“ у околини Хајдукова, о којој су се до сада знало само из легенди, а сада историјски извори коначно потврђују њено постојање и још неке занимљиве детаље.

Часопис доноси и друге радове из архивистике и завичајне историје, уз још једну библиографију, овај пут Иве Попића, као и разговор са познатим суботичким архитектом Гораном Мартиновићем.


Међународна стручна конференција у Плетерници
05.04.2022.

У Плетерници се 31. марта и 1. априла 2022. године одржала међународна стручна конференција, у оквиру програма 7. дани ICARUS Хрватска – „Баштинске иницијативе, едукација и дигитално окружење”.

Локација догађања је био Интерпретацијски центар „Terra Panonica”. Конференција је одржана у хибридном формату, са присуством дела излагача и учесника на лицу места и другог дела који су се укључивали онлине. Делегација из ИАСу је била физички присутна, и њу су чинили директор суботичког архива Стеван Мачковић и колега Зоран Вукелић.

Другог дана презентацију је имао Стеван Мачковић, директор Историјског архива Суботица, под називом „Шта нама значи дигитализација?“. Укупно је било 40 излагања. Дводневни програм је био врло садржајан, а поред радног дела обухватио је и посету Кутјевачком винском подруму.


Ex Pannonia број 25
24.12.2021.

Јубиларни двадесетпети број годишњака Ex Pannonia, изашао је из штампе. У овом броју, поред тема из завичајне историје и архивистике, часопис доноси и Библиографију издања ДО Монографија Суботица и гласила Pro memoria.

Аутори у овом броју су: Емил Либман, Тибор Халас, Карло Славић, Дејан Мркић, Зоран Вукелић, Изабела Папди, Ивона Војнић Хајдук, Марко Сенте, Тамара Петковић, Дијана Бореновић, Јована Калинић и Љубица Вуковић Дулић.


Четрнаести Архивски дан

Коме су потребни архиви, која је њихова улога у будућности, како комуницирају са корисницима – биле су неке су од тема XIV Архивског дана.

Због епидемије, у нешто мањем броју, Историјски архив Суботица успео је да окупи колеге из Новог Сада, Ниша, Зрењанина, Крагујевца, Сенте, Панчева, Будимпеште и Печуја.

– „Запослени у архивима чине све да сачувају, обраде грађу и изађу у сусрет онима којима су ти подаци потребни. Неопходно је разумевање, потпора и помоћ шире друштвене заједнице у обезбеђивању материјално финасијских услова, као и у јачању свести о самом значају архива и писане документације“ рекао је на скупу Стеван Мачковић, директор Историјског архива Суботица.


Ex Pannonia број 24

Годишњак Ex Pannonia број 24, у издању Историјског архива Суботица, на 120 страна доноси студије, приказе, затим теме из рада архива, завичајне историје и архивистике. У овом броју објављена је библиографија свих издања Историјског архива Суботица.


Члан градског већа у посети ИАСу
06.10.2020.

Милош Николић, члан Градског већа Суботице задужен за културу, посетио је 6.10.2020. установу Историјски архив Суботица. У кратком разговору са директором Стеваном Мачковићем упознао се са актуелним стањем и проблемима. Поред хроничног недостатка смештајног простора један од најизраженијих је и немогућност запошљавања нових кадрова, која оставља последице на целокупну деланост архива.


Промоција књиге „Пола века суботичке популарне музике”
18.02.2020.

У препуној сали Градске библиотеке у Суботици одржана је промоција књиге „Пола века суботичке популарне музике”, аутора Тихомира Мишића.

У име издавача, Историјског архива у Суботици, говорио је Стеван Мачковић, директор, а књигу је, поред аутора, представио Богомир Богица Мијатовић, писац и публициста из Новог Сада.

На промоцији је представљен десетогодишњи рад аутора на сакупљању података о бендовима, музичким ауторима и свему што се дешавало на пољу популарне музике у Суботици у последњих 50 година.

Књига је подељена по декадама, почевши од 60-тих година прошлог века, па све до 2000-их. Обухваћени су сви музички жанрови, не само рок и оно што се убраја у поп рок, већ и забавна музика, а представљено је укупно 370 извођача, бендова, вокалних солиста и оних музичара који нису били у групама.


Сто година од оснивања Фудбалског савеза Суботице
15.01.2020.

Сто година од оснивања Фудбалског савеза Суботице (1920-2020) обележено је пригодном изложбом, предавањем и представљањем књига о историји фудбала. У Високој школи струковних студија за образовање васпитача и тренера у Суботици, која је била домаћин овог скупа, приказана је и изложба Историјског архива Суботице о Фудбалском клубу Бачка.


Ex Pannonia 23
17.12.2019.

У издању Историјског архива Суботице, из штампе је изашао нови број часописа Ex Pannonia. Лист садржи радове на теме из локалне историје, архивистике, историје здравства и друго. Поред тога, број 23 доноси и грађу за медицинску библиографију Суботице (2010-2018). Текстове прате фотографије и илустрације на 119 страна овог годишњака суботичког Историјског архива.


„Дванаести Суботички архивски дан“

Суботица је дванаести пут била домаћин Међународне конференције на којој су учествовали архивисти из Мађарске, Хрватске и Србије.

Конференција „12. Суботички архивски дан“ је одржана у Великој већници Градске куће у Суботици а тема су биле матичне књиге, црквене и државне. „Матичне књиге су код нас, у претходној деценији, најфреквентнија архивска грађа. Оне су тема овог скупа и због тога што је у плану процес враћања црквених књига њиховим правим власницима, односно црквеним општинама. Уз то, актуелне су и због тога што је процес дигитализације започет и код нас и код других архива“, рекао је на отварању Стеван Мачковић, директор Историјског архива Суботица.


Промоција књиге „Цар Јован Ненад – Живот, дело и наслеђе Црног човека“
17.04.2019.

У Градској библиотеци Суботице одржана је промоција књиге „Цар Јован Ненад – Живот, дело и наслеђе Црног човека“, аутора Бориса Стојковског, историчара. Поред аутора, који је доцент Филозофског факултета у Новом Саду, о књизи су говорили и Пера Ластић, директор Српског института у Будимпешти, проф. др Ђура Харди, рецензент књиге и Стеван Мачковић, директор Историјског архива Суботица.

Суботички Историјски архив, један је од суиздавача књиге, поред одсека за историју Филозофског факултета у Новом Саду и Српског института у Будимпешти. Иако Архив поседује историјску грађу из 1658.године, око 130 година након смрти Јована Ненада, највише докумената о њему датира из 20. века.

О цару Јовану Ненаду писало се у последњих 100 година, али целокупна монографија посвећена само тој теми до сада није објављивана - рекао је Стеван Мачковић. Управо у томе је значај ове књиге, јер нове публикације служе да попуне празнине у историји града


ExPannonia број 22
01.02.2019.

Из штампе је изашао нови годишњак Историјског архива Суботице. Часопис Ex Pannonia, осим тема из завичајне историје и архивистике, у овом броју доноси библиографију архивисте и истраживача Ласла Мађара. Поред тога, ту је и библиографија Екс Паноније која се односи на бројеве од 17 до 21. За двадесет и други број пишу др Золтан Месарош, Тибор Халас, Стеван Мачковић и други.


Лаура Папо Бохорета - рукописи
18.12.2018.

У Великој већници Градске куће у Суботици 17.12.2018. одржано је представљање публикација издања из архивске грађе Хисторијског архива Сарајево. Реч је о три књиге рукописа Лауре Папо Бохорете (Сарајево, 1891 – Сарајево, 1942), која је била прва босанска феминисткиња, књижевница, преводилац, која се посебно истакла у истраживању историјата сефардских жена у Босни и Херцеговини.

Уводну реч имали су Стеван Мачковић, директор Историјског архив Суботица и Роберт Ковач, представник Јеврејске општине Суботица, а затим су говорили мр. сц. Фуад Охрановић, директор Хисторијског архива Сарајево – О публикацији рукописа Лауре Папо Бохорета; Алмира Алибашић Фиделер, виши архивист – О Бохорети и њеном делу; Велид Јерлагић, архивист – О пројекту Лаура Папо Бохорета у програму Креативна Европа.

Догађање је први плод успостављене сарадње суботичког Историјског архива са сродном установом из Сарајева а планира се њено развијање и наставак у наредном периоду.


Једанаести Архивски дан
11.10.2018.

Међународни архивистички скуп у организацији Историјског архива Суботица, одржан је 20. септембра у Великој већници Градске куће. Тема овогодишње конференције, била је стогодишњица завршетка Првог светског рата - „О промени империума 1918. године кроз архивску грађу“.

У оквиру програма, представљени су реферати колега из земље и региона на тему стогодишњице завршетка Првог светског рата и формирања нове државе, Краљевине СХС.

По завршетку радног дела, за учеснике скупа организовано је дружење, где се кроз неформалне разговоре размењују искуства запослених у архиву из земље и региона. Програм архивистичког скупа настављен је наредни дан организованом посетом Синагоги, Градском музеју, Палићу и Винарији „Звонко Богдан“.


Изложба „Палић 1945–1985“
01.06.2018.

За овогодишњу Ноћ музеја, Историјски архив је приредио изложбу „Палић 1945–1985“.

На 16 табли је приказано исто толико илустрованих прича из времена када је Палић припадао радничкој класи и социјалистичкој омладини. Било је то време радничких одмаралишта, друштвених ресторана и масовног туризма, али и великих радова и радних акција. Изложба је одржана у библиотеци на Палићу, где су у четири витрине изложене и монографије и брошуре на тему овог излетишта и језера. На тераси библиотеке је свирао бенд „Гордан и пријатељи”.


Ex Pannonia број 21
21.02.2018.

Из штампе је изашла нова Ex Panonnia. Двадесетпрви број часописа у издању Историјског архива Суботице овај пут има 103 стране.

Ex Panonnia упознаје читаоце са архивском грађом Историјског архива, доноси студије, приказе и радове на тему завичајне историје.


Суботички полумаратон
09.02.2018.

Организатори Спортско-рекреативне манифестације „Суботички полумаратон“, који се одржава у оквиру прославе Дана града, поделом плакета са медаљама захвалили су се свима који су помогли да се овај спортски догађај одржи на највишем нивоу. Међу њима је и Историјски архив Суботице.


Представљена књига „Тајанствена Суботица – породична и завичајна хроника“ Катарине Корпонаић
15.12.2017.

У четвртак, 14. децембра 2017. године, у читаоници Градске библиотеке Суботица, одржана је промоција нове књиге новинарке Катарине Корпонаић Тајанствена Суботица – породична и завичајна хроника, у издању Историјског архива Суботице.

„Ауторка својим писањем врло успешно успева да споји повест своје породице са локалном, завичајном историјом. Кроз свако поглавље, а има их укупно четрнаест, тематски води и упознаје читаоце са конкретним подацима о својим прецима, дајући им животност, људску топлину, али и са местима, локалитетима, средином, занимљивостима, те епохом у којој су живели“, рекао је Стеван Мачковић, директор Архива и рецензент ове књиге.


Публикација — Наших првих 70 година
25.10.2017.

У првим годинама након рата, по упутствима власти, успостављен је организовани вид заштите писане баштине — образовањем Архивског подручја за град Суботицу и Бачкотополски срез (на основу одлуке одељења за просвету ГИО НС АПВ бр. 16800 од 1946. године). Овом одлуком је формирано девет архивских подручја у Војводини. Суботичко подручје се односило на градско подручје Суботице и срез Суботице и Бачке Тополе. Истом одлуком је назначено да свако архивско средиште мора имати архивског руководиоца. За архивског руководиоца у Суботици именован је Блашко Војнић Хајдук, руководилац Градске библиотеке. Његово именовање као архивског руководиоца и одређивање делокруга његовог рада је извршено дописом ГИО НС АПВ — Повереништво за Просвету број 11059 од 16. VII 1947. године. Управо се његово именовање узима и као почетак рада архивске службе на овим просторима.

Седам деценија касније, Историјски архив Суботица је издао пригодну четворојезичну публикацију — „Наших првих 70 година“. Њоме је дат данашњи пресек рада Архива али и на сажет, информативан и целовит начин представљено је седам деценија постојања ове установе. Поред класичног књишког облика представљена је и виртуелна изложба истог имена.


Стипендисти програма „Петефи“ у посети Архиву
28.09.2017.

У оквиру програма „Петефи“, који је покренут у пролеће 2015. године од стране мађарског Секретаријата за националну политику, са циљем истраживања културе Мађара у дијаспори, група истраживача посетила је Историјски архив Суботица.

Са гостима из Мађарске разговарао је директор Стеван Мачковић а о историји града и Архива приповедао им је колега Золтан Месарош. Затим су обишли депое али и Градску кућу и торањ, где им је колега Дејан Мркић испричао неколико занимљивости из прошлости овог здања.


Десети Архивски дан
22.09.2017.

Традиционални међународни архивистички скуп Архивски дан, одржан је десети пут. Тема овогодишњег скупа била је „Архиви између науке, културе и управе”, а посебним програмом обележено је и 70 година деловања Историјског архива Суботица. Тим поводом представљена је четворојезична публикација „Наших првих 70 година“, која на сажет, информативан и целовит начин представља пресек рада Архива. Поред класичног књишког облика, Архив је представио и виртуелну изложбу истог имена.


Плакета за допринос архивској струци и завичајној историографији
18.09.2017.

Историјски архив Суботица је поводом обележавања 70 година рада донео одлуку да установи плакету за допринос развоју архивске струке и локалне — завичајне историографије, која ће носити име нашег истакнутог колеге – Гашпара Улмера (1915−2002). Плакете су ове године додељене: Ержебет Апро – архивској саветници у пензији, Емилу Либману и Деже Чусоу – истраживачима историје здравства.


3. дани ICARUS-а у Хрватској: Архиви без граница
27.03.2017.

Пракса суботичког Историјског архива са е-истраживањем матичних књига, била је тема реферата директора ове установе, Стевана Мачковића на конференцији „Архиви без граница“, која се 16. марта 2017. одржавала у Вуковару (Хрватска). Овај међународни скуп био је посвећен имплементацији савремене Ај-Ти инфраструктуре у раду културних и научних установа и друштава.


Ноћ музеја Изложба - 115 година ФК Бачка
16.12.2016.

У манифестацији Ноћ музеја, Историјски архив је јавности приказао фонд број 40 који садржи ванредно занимљиву грађу, не само за спортско друштво „Бачка“ из Суботице, већ и за друге југословенске клубове, фудбалски савез, атлетски савез, соколски покрет и друга спортска, културна и грађанска удружења, чије су се активности преплитале са нашим најстаријим клубом.

Уз поставку међуратне архиве фудбалског клуба Бачка на десет паноа и у десет витрина, уврштено је и приказивање филма Александра Лифке из 1926. године: „Двадесетпетогодишњи јубилеј Бачке у Суботици“. Документи, плакати, фотографије, штампа, предмети… изложени су у вестибилу Градске куће, у витринама, док су на паноима издвојени они најзанимљивији детаљи, уз пратећи текст. За ову прилику штампана је и подељена пригодна брошура. Изложбу је у ноћи 21. маја 2016. године посетило око 3500 грађана.


Девети суботички архивски дани
06.12.2016.

Историјски архив у Суботици је и ове године организовао дводневну међународну архивистичку конференцију IX по реду, са темом: „Архиви и њихова културно-просветна делатност“.

Првога дана скупа, је одржано стручно оспособљавање за полазнике из регистратура већих јавних предузећа.У оквиру течаја одржана су предавања из области упознавања са делатношћу Историјског архива и канцеларијског пословања са практичном обуком.

Другог дана је одржан стручни скуп на којем су реферате из културно-просветне делатности која се обавља у архивима одржали архивисти из више архива. Реферате је поднело десет архивиста из Мађарске, Хрватске, Архива Тузланског кантона и наше земље. Говорило се о стручним пословима из домена културно-просветне делатности о предавањима са архивском педагогијом, изложбама у архивима и ван њих, о програму и значају те о искуствима ове делатности за шире друштво.(Видео>>)


Промоција издања Историјског архива Суботице
06.12.2016.

У читаоници Градске библиотеке у Суботици је 14. новембра 2016. године одржана промоција издања и публикација чији је издавач Историјски архив у Суботици.

Овом приликом су представљене три публикације:

 • Часопис Архива „Ex Pannonia“ број 20;
 • Водич кроз архивске фондове Историјског архива Суботице као научно-информативно средство и
 • Монографија „Слив језера Палић“ аутора др Лајоша Ховања.

О публикацијама су говорили Смиљан Њагул новинар, који је говорио у уводном делу о Архиву и његовим публикацијама уопште. О часопису „Ex Pannonia“ је говорио директор Архива Стеван Мачковић, који је говорио о историјату, темама из завичајне историје о којима се говори у часопису и о истраживању у Архиву. О објављеним свескама „Водича“ (објављено је две свеске), је говорила Татјана Сегединчев архивска саветница. Истичући значај ових књига за упознавање са архивским фондовима и збиркама који се чувају у Архиву, говоривши о њиховом коришћењу од стране истраживача и осталих корисника. Како је прва свеска Водича преведена и објављена на мађарски језик, о раду на издавању ове свеске је говорила њена уредница Апро Ержебет. Промоција се завршила представљањем монографије „Слив језера Палић“ аутора др Лајоша Ховања. О овој књизи изузетно значајној за проучавање историје језера па и његове околине је говорио сам аутор, изневши овом приликом и низ интересантних података који се односе и повезани су са језером Палић.


II међународна конференција поводом 100 година Великог рата
03.01.2016.

Конференција у поводу годишњице Великог рата, одржана је у Новом Саду у организацији Архива Војводине. Овај научни скуп за тему је имао учешће добровољаца и улогу цивилног становништва у Првом светском рату.

„Улога мађарског становништва у распаду Угарске” – гласио је наслов реферата др Золтана Месароша из Историјског архива Суботице док је виши архивиста Зоран Вељановић говорио на тему „Нестанак војних гробаља из Првог светског рата на територији Војводине – Суботица”.


Предавање: Историја Суботице кроз архивску грађу

У просторијама Градске библиотеке „Карло Бијелицки” у Сомбору, 2. октобра 2015. године одржано је предавање „Историја Суботице у XX веку кроз архивску грађу”. Предавач је био Зоран Вељановић, виши архивиста у Историјском архиву Суботица.

Програм је организовао Историјски архив Сомбор, Градска библиотека „Карло Бијелицки” Сомбор, Удружење грађана „Раванградско пролеће” Сомбор и Друштво српско-руског пријатељства.

У оквиру предавања пуштен је документарни филм „Бомбардовање Суботице 1944. године”, који је урађен по истоименој књизи Зорана Вељановића. Аутор филма је новинар Томислав Војнић.


Ex Pannonia бр. 19, септембар 2015.

Часопис Ex Pannonia је изашао из штампе по деветнаести пут. Нови истраживачки радови на тему завичајне историје, затим студије, прикази... На 90 страна налази се 16 текстова уз обиље фотографија из збирке Историјског архива у Суботици. За Екс Панонију и овај пут пишу Стеван Мачковић, Зоран Вељановић, Татјана Сегединчев и други.


Осми суботички архивски дан, 18. септембар 2015.

„Осми суботички архивски дан”, посвећен међународној сарадњи архива, поклопио се са међународном избегличком кризом што је спречило госте из Хрватске и један број њих из Мађарске, да по традицији посете Суботицу и ову традиционалну конференцију. Међународни карактер овом скупу су обезбедили гости из Тузле и Будимпеште.

Сарадња са страним архивима у прошлости, Суботици су донела открића као што је документ у којем се помиње наш град 1391. године, што је најстарији писани траг о постојању Суботице или, на пример, цртеж (ведута) града и језера Палић, који је направио картограф аустријске војске приликом похода против Турака 1697. године.

Развој информатичке технологије, донео је многе могућности, и тек треба да унапреди сарадњу и донесе нове резултате.

Реферате су имали: Стеван Мачковић (Историјски архив Суботица), Санета Адровић (Архив тузланског кантона, Босна и Херцеговина), Бранимир Андрић (Архив Војводине), Виктор Харасти (Архив главног града Будимпеште), Весна Прљевић (Историјски архив Ужице).


Стручни семинар за службенике установа културе, септембар, 2015. године

У оквиру Архивских дана одржан је курс за полазнике из регистратура са подручја надлежности Архива у Суботици. Ове године су то били службеници запослени у установама које обављају делатности из области културе. Упознавање са радом Историјског архива и обилазак депоа водио је виши архивиста Золтан Месарош а предавања из канцеларијског пословања виши архивиста Зоран Вељановић.

Циљ ове едукације је да се укаже на значај поретка у архивама и постигне бољи рад архивара који раде са регистратурском грађом на терену.


Ноћ музеја, 16. мај 2015.

Културној манифестацији „Ноћ музеја”, Историјски архив Суботице се придружио својом изложбом „70 година СД Спартак” у вестибилу Градске куће. Они који памте „Фото новине” на огради ресторана Борац на корзоу, могли су да се подсете, а они који су млађи, да по први пут виде сачуване фотографије које су истицане у излогу, као вид информисања. За ову прилику, био је то избор слика са старих спортских борилишта у Суботици, на којима се виде неки славни али и неки заборављени асови нашег града.

Прилика да се погледају и неки предмети, документи, плакати и трофеји из богате ризнице седамдесет генерација Спартаковаца, учинила је ову поставку атрактивном Суботичанима, па је у једној ноћи изложбу обишло око 2.200 посетилаца.


Отварање изложбе „70 година СД Спартак”, 15. мај 2015.

Прослави јубилеја – 70 година Спортског друштва Спартак, својом изложбом у вестибилу Градске куће, придружио се и Историјски архив Суботице. Отварању изложбе фотографија, плаката, докумената и литературе о овој бројној спортској „породици”, присуствовали су ветерани, међу њима светски, европски и олимпијски шампиони, затим спортски радници и градски дужносници на челу са градоначелником. Поред грађе коју чува Архив, поставку су употпунили клубови и спортисти, својим трофејима и занимљивим реквизитима. Изложбу је отворио директор Историјског архива Стеван Мачковић.Изложба у Врбасу – „Црна Гора 1914–1918. кроз објектив Беле Маћашовског”

Група фотографија „Ратни албум др Беле Маћашовског из Првог светског рата” која се чува се у Историјском архиву у Суботици, приказана је у Музеју Врбаса 9. маја 2015. године.

Изложбу у организацији Националног савета црногорске националне мањине, отворила је Тања Сегединчев, архивски саветник из Историјског архива Суботица, која је и аутор пригодног каталога.

Ексклузивност грађе побудила је велико интересовање посетилаца изложбе, локалних медија и Телевизије Црне Горе. Извесно је да ће изложба након Врбаса обићи и Нови Сад, Београд, Црну Гору...


Изложба у Хрватском државном архиву

Изложба „Суботица на старим картама и мапама“ отворена је 27. марта у Хрватском државном архиву у Загребу.

У уводном излагању, директор Историјског архива Суботице Стеван Мачковић, представио је гостима суботички Архив, његов рад и издања. Архивски саветник Татјана Сегединчев изложила је присутнима податке о збирци фотографија које се чувају у ИАСу, са посебним освртом на збирку Маћашовски, чији су део присутни могли да виде на power point презентацији.

Изложбу, која је драгоцено историјско сведочанство о развоју Суботице, Загрепчани ће моћи да посете до 20. априла 2015. године.


На Међународној конференцији у Новом Саду
03.01.2016.

Поводом обележавања стогодишњице почетка Првог светског рата, Архив Војводине је у сарадњи са часописом за савремену културу Војводине „Нова мисао”, организовао Међународну конференцију: Архив, медији и култура сећања у Првом светском рату.

Из Историјског архива Суботице, виши архивиста Зоран Вељановић изложио је реферат на тему : Архивска грађа о српским добровољцима у Историјском архиву Суботица – прилог за историју српских добровољаца у Првом светском рату.


Приказ филма „Голи Оток”
03.01.2016.

У оквиру сарадње суботичког Историјског архива и Хрватског државног архива, у Арт биоскопу Лифка 28. и 29. октобра 2014. године, приказан је средњометражни документарни филм о Голом отоку.

Радња филма „Голи Оток” за тему има логор на истоименом острву за време трајања сукоба Тито–Стаљин од 1949. до 1955. године. Режија и камера Дарко Бавољак, продукција Art De Facto, копродукција Хрватски државни архив (ХДА) Загреб.

Пројекцију у Лифки су најавили директорица ХАД др Влатка Лемић и директор суботичког архива Стеван Мачковић.


Седми суботички архивски дан

Седми суботички архивски дан био је посвећен архивским збиркама. Као и сваке године, манифестација је окупила архивисте из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Мађарске. Организацију скупа су помогли Град Суботица, Фондација Габор Бетлен и Министарство културе и информисања Владе Србије.

Архивски саветник Татјана Сегединчев, у свом реферату је изнела да Историјски архив Суботица похрањује 30 веома значајних збирки, како знаменитих Суботичана, тако и суботичких пројеката. Четири од њих су означене као збирке од изузетне важности – збирка Јелисавете Лифке, супруге пионира кинематографије на овим просторима, затим збирка „Тајни архив града Суботице” са документима од 1700. године, затим збирка Иштвана Ивањија, као и збирка пројеката, која обухвата све најзначајније градске пројекте објеката, од којих најстарији датира из 1828. године.

Осим суботичких, представљена су и архивска искуства по питању збирки из Будимпеште, Осијека, Новог Сада, Тузле, Зрењанина, Вуковара и Сомбора, Војводине и Жупаније Бач-Кишкун.


Ex Pannonia број 18

Часопис Ex Pannonia у издању Историјског архива Суботице, ове године на 120 страна доноси студије, приказе и радове који за тему имају завичајну историју и архивистику. Стогодишњици Великог рата посвећена су два текста који за изворе имају сачувану архивску грађу. Поред тога, у овом броју су и теме из суботичке историје здравства, архитектуре, јавних служби и др.


Изложба „Трагач за звијездама”
03.01.2016.

Поводом 250 година рођења хрватског астронома и математичара Данијела Мирка Богданића и 200 година завршетка Липскијеве географске карте Угарске, 29. августа 2014. године у Градском музеју је отворена изложба „Трагач за звездама”. Организатори изложбе су Хрватски државни архив, Мађарски државни архив, Историјски архив у Суботици и Градски музеј Суботица, па су се овим поводом гостима обратили гости из Мађарске и Хрватске, а у име домаћина то је учинио Стеван Мачковић, директор Историјског архива Суботице.

Изложбу је отворила Етела Јеринкић, помоћница градоначелника за област културе.

Доносећи реплику Липскијеве географске карте у целини, ова поставка има још неколико изворних богато илустрованих листова и 38 кашираних паноа и представља изузетан научни рад хрватског научника отклањајући неправду којом је овај међународни научник, математичар, астроном и геодета бачен у заборав.


Радионица Друштва архивских радника на Палићу

На Палићу је у 5. јуна 2014. године, у угоститељском објекту „Капетански рит“, одржана стручна архивистичка радионица ДАРВ1/2014: Водичи кроз архивске фондове у Војводини у организацији Друштва архивских радника Војводине.

Водич кроз архивску грађу сваког архива представља основно и кључно научно информативно средство, чија је израда законска обавеза за све архиве. На радионици се говорило о методологији и стандардима, као и многим другим питањима у вези израде (писања) Водича кроз архивске фондове за архиве у Војводини.

Учесници Радионице ДАРВ 1/2014 су били: Историјски архиви (односно архивисти који раде на изради Водича): Нови Сад , Сента, Суботица, Сомбор, Панчево, Зрењанин, Кикинда, Бела Црква, Ср. Митровица, Архив Војводине, Архив САНУ у Сремским Карловцима, Рукописно одељење Матице српске.


Ex Pannonia број 17

Историографско-архивистички часопис у издању Историјског архива Суботица, једини је ове врсте у северној Бачкој. И овај број упознаје читаоце са архивском грађом Историјског архива Суботица дајући читаоцу могућност да спозна делове појединог фонда или читав фонд или збирку. Ту су оригинални необјављивани истраживачки радови на теме из овог краја а како назив едиције гласи Ex Pannonia, присутне су и теме везане за шире подручје северне Бачке и Баната, односно северне Војводине.


Од септембра омогућено Е-истраживање матичних књига

Од 2. септембра, дуго најављиван пројекат Историјског архива Суботица Е-истраживања црквених матичних књига, кренуо је са својом пробном–тест фазом. На вебсајту Историјског архива www.suarhiv.co.rs, биће постављен посебан линк: http://e-arhiva.suarhiv.co.rs, у оквиру кога ће се заинтересовани моћи пријавити попуњавајући свој захтев за приступ Е-истраживању. Након неопходне регистрације и добијања одговарајуће шифре, истраживачима ће бити омогућена претрага из постојеће базе података, односно скенираних страница матичних књига, по годинама њиховог настанка, територијама коју су покривале и абецедним уписима презимена.


Библиографија Ex Pannonia 1-16, 1996–2012

У жељи да изађу у сусрет истраживачима прошлости и омогуће увид у рад запослених архивиста и осталих сарадника на часопису EX PANNONIA, аутори Зоран Вељановић и Дијана Мусин приредили су библиографију овог издања.

„Библиографија Ex Pannonia 1-16, 1996–2012“ има за задатак да поред осталих научно-информативних средстава о архивској грађи, истраживачима предочи и ову публикацију. Као и све библиографије, и ова треба да покаже где се налазе штампане информације о предмету који проучавају.

До излажења ове библиографије, на 1250 страница „Ex Pannonia“ објављено је 155 текстова од скоро стотину аутора, највише из историје и архивистике, а мање из музеологије, историје књижевности, историје музике, етнологије, екологије, биологије...

Издавач библиографије је „Мало историјско друштво“ из Новог Сада и Градска библиотека Нови Сад. Тираж је 150 примерака.


Изложба за Дан града

Историјски архив Суботица, Градски музеј и Међуопштински завод за заштиту споменика културе, придружили су се обележавању Дана града пригодном изложбом о градњи и једновековном трајању суботичке Градске куће.

Изложбу је отворио градоначелник Суботице. Док је на тргу полиција са псима тражила непостојећу бомбу за коју је неко дојавио, иза дебелих зидина Варошке куће градоначелник Модест Дулић је гостима изнео податак да су за време рата овде чуване најважније ствари, управо због чињенице колико је јака и безбедна ова грађевина.

У свом надахнутом говору подсетио је бројне госте како су се овде доносиле многе важне одлуке, да су ту долазили владари, од краља Александра до Тита и његових наследника, али да је она увек припадала и осталим грађанима. Ту су се венчавали, уписивали у матичне књиге после рођења, долазили на концерте и изложбе или се пак скривали од пљуска испод њених лукова. Из практичних и сентименталних разлога, она је увек део наших живота. На отварању је испред Историјског архива Суботице говорио проф. Золтан Месарош:

„Сто година је дуг период који превазилази просечну дужину људског живота, па данас немамо сведока изградње и отварања Градске куће. Али је зато Градска кућа сведок живота Суботице...“


Изашао је „Водич кроз архивске фондове Историјског архива Суботица”

Историјски архив Суботице је до сада презентовао своје фондове у две књиге Водича, године 1970. и 1977, где су представљени фондови и збирке које су тада биле евидентиране. У првом водичу је представљено 143 фонда и збирке а у другом 191.

У међувремену је у Архив примљено много нове архивске грађе. Данас имамо на располагању 473 фонда и збирке од којих је 220 представљено у првој свесци новог издања Водича. Другу свеску, која је у припреми, приређују Зоран Вељановић и Татјана Сегединчев који су аутори и прве свеске. Одговорни уредник је Стеван Мачковић а издавач Историјски архив Суботице.


Нови број часописа Ex Pannonia

Годишњак Ex Panonnia овог септембра излази на 100 страна, у издању Историјског архива Суботице. Часопис садржи радове на теме из локалне историје и архивистике.

Ex Pannonia је један од незаобилазних степеника сваком знатижељнику који жели да сазна о појединим сегментима прошлости северне Бачке и Суботице, баш као и онима који би желели, било професионално или сазнајно, да се приближе архивистици или некој од њених дисциплина.


Пети „Архивски дан“

У сваком тренутку око нас настаје море докумената. Како сачувати оно што је од тога вредно за генерације које долазе?

Архив је део колективног памћења и његова мисија је да води рачуна о томе и пре него што грађа дође у његове депое. Он није гробље папира већ расадник. Сваки документ чека да једном буде поново пронађен.

Ове године је Историјски архив Суботице по пети пут организовао стручно саветовање под називом „Архивски дан“.

Гости из земље и иностранства сваке године обрађују одређену тему а јуче је то била Спољна служба. Она се бави документима која су у настајању у предузећима и институцијама. Ти документи још имају употребну вредност за своје организације, а Спољна служба Историјског архива даје савете како се они најбоље одлажу да би једног дана доспели у Архив у највећем реду.

Њен задатак је и да саветује како је најбоље складиштити своје списе ради ефектнијег пословања.


Историјски архив у Ноћи музеја

Манифестацији Ноћ музеја, Историјски архив се придружио маја 2012. године са својом изложбом ТРИ ГРАДСКЕ КУЋЕ.

Поставку у вестибилу Градске куће у „најкултурнијој ноћи“, посетило је више од три хиљаде људи свих генерација. Суботичани, али и гости из других земаља, међу којима неки и из далеког Јапана, свраћали су да разгледају изложбу све до иза поноћи.

Водичи и тумачи поставке били су архивисти Золтан Месарош и Зоран Вукелић.


Суботичка Градска кућа у Сентешу

Градска кућа у Суботици која ове године обележава век свог постојања, има своју вршњакињу у градићу Сентеш у Мађарској. Том пригодом, у градској галерији ове вароши, отворена изложба докумената о њеном настанку и трајању, а као нарочити гост са својом поставком је био и Историјски архив Суботице.

Сликама, документима и занимљивим детаљима суботичке лепотице, употпуњена је ова изложба.

На отварању су се бројним гостима обратили градоначелник и директори сентешког и суботичког Историјског архива, након чега је реситалом и песмом увеличан овај догађај.


Шести архивски дан
22.09.2013.

Запослени у Историјском архиву Суботица били су домаћини међународне архивистичке конференције „Шести архивски дан“, која је одржана у Великој већници суботичке градске куће, 20. септембра 2013. године. О теми конференције, под називом „Јавност и архив“, расправљали су архивисти из Историјског архива Суботица, Архива жупаније Бач-Кишкун, Историјског архива Бела Црква, Архива главног града Будимпешта, Државног архива Вуковар, Архива тузланског кантона, Архива жупаније Барања и Историјског архива града Новог Сада. Домаћини и гости припремили су радове из архивистике, у којима је приказана улога и значај архива за живот и разумевање у микро и макро друштвеним заједницама.XII Архивски дан у Кечкемету

Делегација Историјског архива Суботица је 3. октобра 2011. године присуствовала XII Архивском дану у Кечкемету. Тема овог скупа била је Из историје индустрије и занатства жупаније Бач-Кишкун. Суботички архив је представио Стеван Мачковић, директор са рефератом Национални састав суботичких индустријалаца у периоду између два светска рата.


Четврти архивски дан

Историјски архив Суботица организовао је 21. септембра 2011. међународни архивистички скуп – IV „Архивски дан“ на тему „Локална – завичајна историографија и архиви“. На саветовању је суделовало 70 архивских радника из 10 архива Војводине, Хрватске и Мађарске. На програму је представљено 13 стручних радова. Из Архива Суботице предавање су одржали др Золтан Месарош и Зоран Вукелић под насловом „Како користити архивско градиво у истраживању локалне историје“ с освртом на управне фондове.

Za preuzimanja prikazanih referata kliknite ovde.

Изложбу су помогли:

 • Министарство културе, информисања и информационог друштва Републике Србије
 • Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање
 • Град Суботица
 • Мађарско национално веће

Саветовање архивских радника

У организацији ДАРВ 18-19. септембра 2011. године одржано је саветовање архивских радника у Зрењанину на тему „Архиви и јавност у савременом друштву“ и „Сређивање архивских фондова из области управе и јавних служби“. Суботички Архив су својим рефератима представили Зоран Вељановић: Архиви и јавност (Прилог за теорију архивске делатности) и Татјана Сегединчев: Архивска грађа Градског поглаварства Суботице 1918-1941, настанак, начин сређивања и перспектива.


Суботица на старим картама и мапама

У вестибилу Градске куће 2. септембра 2011. године постављена је изложба Историјског архива Суботица са 39 експоната под називом „Суботица на старим картама и мапама“. Током три недеље изложбу је погледало 2300 посетилаца.

Конференцију су помогли:

 • Министарство културе, информисања и информационог друштва Републике Србије
 • Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање
 • Град Суботица
 • Мађарско национално веће