Arhivski dani

Istorijski arhiv Subotica od 2008. godine organizuje i održava Subotički arhivski dan. To je stručna konferencija međunarodnog karaktera, gde kolege iz srodnih institucija iz naše i susednih zemalja, imaju priliku da održe referat na određenu arhivističku temu. Razmena iskustva ovog tipa je jako značajna za napredak prakse, kao i prevazilaženje određenih izazove s kojima se arhivisti svakodnevno suočavaju.

Nakon prijema i registracije učesnika i gostiju, otvara se sastanak i sledi radni deo tj. podnošenje referata, obično iz dva dela. Predavanje je propraćeno video prezentacijom ako autori to uključe u svoje izlaganje i omogućen je simultani prevod sa srpskog na mađarski jezik i obrnuto. Arhivski dani se održavaju u Velikoj većnici subotičke Gradske kuće.

Od 2012. godine, svake godine u sklopu konferencije Arhivski dani Istorijski arhiv Subotice održava i radionicu za stručno osposobljavanje zaposlenih u registraturama (zaposlenih u prosvetnim institucijama i pravnika, sekretara u računovođa kulturnih ustanova), iz oblasti kancelarijskog i arhivskog poslovanja. Radionica se održava u prostorijama čitaonice istorijskog arhiva, dan pre same konferencije.