Olvasóterem

326-os számú iroda a Városháza harmadik emeletén

Telefon: 024/626-868

Kapcsolat / kontakt személyek

Az olvasóterem nyitva tartása:

  • kedd 9.30 - 13.30
  • szerda 9.30 - 13.30
  • csütörtök 9.30 - 13.30
  • péntek 9.30 - 13.30

Az Olvasóteremben a levéltári iratok és a levéltár könyvtárának könyvei elraktározásuk helyétől függően hozzáférhetők.

A levéltári iratok felhasználási engedély megszerzése után használhatók, amelyről az archívum igazgatója vagy meghatalmazottja határozattal dönt.

A kutatók rendelkezésére állnak a tudományos és tájékoztató segédeszközök (útmutatók, irattárileltárak, tárgymutatók, katalógusok, listák), amelyek alapján kiválaszthatja és megrendeli a kutatáshoz szükséges levéltári iratokat. A levéltári iratok és a könyvtári állományának felhasználási feltételeit és módját a kulturális javakról szóló törvény, valamint a levéltári anyagok és könyvtári anyagok felhasználásának feltételeiről és módjáról szóló szabályzat határozza meg. A Szabadkai Történeti Levéltár a felhasználók igényeire az innen letölthető árlista alapján anyagi ellentételezéssel végzi a levéltári anyagok fénymásolását, szkennelését és digitális fényképezőgéppel történő rögzítését.

Azok a kutatók, akik olyan kiadványt tesznek közzé, amelynek megírásához a Szabadkai Történelmi Levéltár iratait használták, kötelesek legalább egy példányt a Levéltárnak benyújtani.

A levéltári iratanyag nem használható, amannyiben:

  • az alkotó, adományozó, letétbe helyező vagy eladó írásban korlátozza;
  • A Levéltári Szakértői Tanács megállapítja, hogy csak különleges feltételekkel használható fel;
  • ha olyan rossz állapotban van, hogy használat közben további károsodás veszélye állna fenn.

Az archív anyagokat nem adjuk ki amennyiben:

  • szerkesztés, feldolgozás, konzerválás és restaurálás, kötés, mikrofilmezés, kiállítás vagy publikálásra való előkészítés alatt áll;
  • ha a levéltár és a könyvgyűjtemény ritkaságairól van szó. Elszigetelt anyagot, sérült dokumentumokat és könyveket, valamint rendkívüli jelentőségű anyagokat, nem adunk ki. Fénymásolatokat vagy más módon sokszorosított anyagot használnak fel helyette;
  • ha levéltári iratot archív anyagot publikáltak és rögzítettek, helyette kiadványokat vagy mikrofilmeket használhatnak

A SZABADAI TÖRTÉNETI LEVÉLTÁR GYŰJTEMÉNYEINEK ÉS FONDJAINAK JEGYZÉKE

A könyvtár

A Levéltár könyvtára speciális könyvtártípusnak minősül. Gyüjteményalapja a történelem és a kapcsolódó társadalomtudományok szűkebb témakörét öleli fel, de leginkább a levéltári terület (észak-bácskai körzet - Szabadka, Topolya és Kishegyes) történetéhez kapcsolódót. Követi, ill. kiegészíti a levéltár által őrzött irattári anyagokat. A könyvtári állományba azok a kiadványok is beletartoznak, amelyek a Levéltárban őrzött állománytól elkülönítve, vásárlással, más hasonló intézményekkel való cserével, ajándékozással által jutottak a levéltár birtokába. A Könyvtár gyűjteményének egyik legfontosabb része a levéltáritudomány / archivisztika és történetírás szakirodalma.

A Levéltár könyvei és folyóiratait az olvasóteremben kaphatja meg a felhasználó. A Kutatók hozzáférhetnek a könyvek név- és tárgymutatójához. Szükség esetén fénymásolat is készülhet a felhasználók a másolási kérelemére. A könyvtári gyűjtemény kizárólag a Levéltár olvasótermében használható, a levéltári anyagokkal azonos felhasználási feltételek mellett.

A levéltári iratanyag felhasználásával kapcsolatos nyomtatványok