Levéltári napok

A Szabadkai Történelmi Levéltár 2008-tól rendezi meg a Szabadkai Levéltári Napot (Subotički arhivski dan). Ez egy nemzetközi szakmai konferencia. A szomszédos országokban, a hasonló intézményekben dogozó kollégáknak lehetőségük adódik arra, hogy szakmai beszámolót tartsanak egy bizonyos levéltári témáról. A tapasztalatok ilyen cseréje nagyon fontos a levéltári gyakorlat szempontjából, és ugyanakkor olyan kérdések megvitatásának céljából, amilyenekkel a levéltárosok nap mint nap találkoznak.

A Levéltári Napot a szabadkai Városháza nagy tanácstermében tartjuk meg. Ez után kezdődik a konferencia munkarésze a beszámolókkal, általában két részben. Az előadásokat kísérő videoprezentáció használatára is adottak a feltételek. Amennyiben a hallgatók bekapcsolják készüléküket, szimultán fordítást hallgathatnak magyarul és szerbül.

2012-től a konferenciához kapcsolódva a Levéltári Napokon a Szabadkai Történelmi Levéltár munkagyakorlatot tart az irattárosoknak, hogy szakmailag fejlődjenek az irattárakban dolgozó munkavállalók (az iskolákban titkárként dolgozó jogászok, könyvelők a kultúrintézményekben). Ezek a munkagyakorlatok az irodai ügyvitelt és a levéltárak működésének megismerését segítik. A gyakorlatot a Levéltár olvasótermében tartják, egy nappal a konferencia előtt.