XVI. Arhivski dan

U Velikoj vijećnici Gradske kuće održan je 16. subotički Arhivski dan. Tema skupa ovoga je puta bila „Velikani naših arhiva, njihova uloga, doprinos i važnost“.

Radove za skup pripremilo je šesnaest kolega iz Srbije, Hrvatske i Mađarske.

Dr. Zoltan Mesaroš, viši arhivist, posvetio je svoje izlaganje Laslu Mađaru, koji je radio u Povijesnom arhivu Subotica od 1975. do 1998. godine i za to vrijeme ostavio neizbrisiv trag. Laslo Mađar rođen je u Subotici 1937. godine, a po zanimanju je bio profesor njemačkog jezika. Tijekom rada u Arhivu objavio je brojne studije i jedan je od onih koji su svoj posao radili s velikom strašću.


Ex Pannonia 27

Godišnjak Povijesnog arhiva Subotica doživio je svoje dvadeset i sedmo izdanje. Kao i svi prethodni, novi broj sadrži radove i studije iz arhivistike, zavičajne povijesti, zatim prikaze, bibliografiju i dr.

Radovi su tematski vezani uz područje koje Arhiv pokriva svojim djelovanjem.25.04.2023.


Izašao je 26. broj glasila Povijesnog arhiva Subotica
13.01.2023.

Ex Pannonia u ovoj svesci na 120 stranica sadrži zanimljive tekstove. Časopis otvara rad Stevana Mačkovića „O progonima iz Subotice u prvim godinama po oslobođenju (1918–1921)”.

Njegov kolega dr. Emil Libman piše o primarijusu dr. Vinku Perčiću, poznatom internistu-gastroenterologu. Povjesničar Akoš Kubičković bavi se temom "Crne čarde" u okolici Hajdukova, za koju se do sada znalo samo iz legendi, a sada povijesni izvori konačno potvrđuju njeno postojanje i još neke zanimljive detalje.

Časopis donosi i druge radove iz arhivske i zavičajne povijesti, uz još jednu bibliografiju, ovoga puta Ive Popića, kao i intervju s poznatim subotičkim arhitektom Goranom Martinovićem.30.09.2022.

Međunarodna stručna konferencija u Pleternici
05.04.2022.

U Pleternici je 31. ožujka i 1. travnja 2022. održana međunarodna stručna konferencija u sklopu programa 7 dana ICARUS-a Hrvatska – „Baštinske inicijative, obrazovanje i digitalno okruženje“.

Mjesto održavanja bio je Interpretacijski centar "Terra Panonica". Konferencija je održana u hibridnom formatu, uz prisustvo dijela izlagača i sudionika na licu mjesta, a drugog dijela putem interneta. Delegacija IAS-a bila je fizički prisutna, a činili su je ravnatelj subotičkog arhiva Stevan Mačković i njegov kolega Zoran Vukelić.

Drugog dana ravnateljica je održala prezentaciju pod nazivom „Što nam znači digitalizacija?“. Ukupno je bilo 40 izlaganja. Dvodnevni program bio je vrlo sadržajan, a uz radni dio uključivao je i posjet Kutjevačkom vinskom podrumu Kutjevac.


Ex Pannonia broj 25
24.12.2021.

Iz tiska je izašao jubilarni dvadeset i peti broj godišnjaka Ex Pannonia. U ovom broju, uz teme iz lokalne povijesti i arhivistike, časopis donosi i Bibliografiju izdanja DO Monografija Subotica i časopisa Pro memoria.

Autori u ovom broju su: Emil Libman, Tibor Halas, Karlo Slavić, Dejan Mrkić, Zoran Vukelić, Izabela Papdi, Ivona Vojnić Hajduk, Marko Sente, Tamara Petković, Dijana Borenović, Jovana Kalinić i Ljubica Vuković Dulić.


Četrnaesti Arhivski dan

Tkome su potrebni arhivi, koja je njihova uloga u budućnosti, kako komuniciraju sa korisnicima – bile su neke su od tema XIV Arhivskog dana.

Zbog epidemije, u nešto manjem broju, Povijesni arhiv Subotica uspjeo je da okupi kolege iz Novog Sada, Niša, Zrenjanina, Kragujevca, Sente, Pančeva, Budimpešte i Pečuha.

– „Zaposleni u arhivima čine sve da sačuvaju, obrade građu i izađu u susret onima kojima su ti podatci potrebni. Neophodno je razumjevanje, potpora i pomoć šire društvene zajednice u obezbjeđivanju materijalno finasijskih uvjeta, kao i u jačanju svijesti o samom značaju arhiva i pisane dokumentacije“ rekao je na skupu Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva Subotica.


Ex Pannonia broj 24

Godišnjak Ex Pannonia broj 24, u izdanju Povijesnog arhiva Subotica, na 120 strana donosi studije, prikaze, zatim teme iz rada arhiva, zavičajne povijesti i arhivistike. U ovom broju objavljena je bibliografija svih izdanja Povijesnog arhiva Subotica.06.10.2020.

Promocija knjige
18.02.2020.

U prepunoj dvorani Gradske knjižnice u Subotici održana je promocija knjige "Pola stoljeća subotičke popularne glazbe" Tihomira Mišića.

U ime izdavača, Povijesnog arhiva u Subotici, govorio je Stevan Mačković, ravnatelj, a knjigu je, pored autora, predstavio i Bogomir Bogica Mijatović, književnik i publicist iz Novog Sada.

Na promociji je bilo riječi o radu na prikupljanju podataka o bendovima, skladateljima i svemu onome što se događalo na polju popularne glazbe u Subotici u posljednjih 50 godina.

Knjiga je podijeljena na desetljeća, počevši od 1960-ih do 2000-ih. Obuhvaćeni su svi glazbeni žanrovi, ne samo rock i ono što se smatra pop rockom, već i zabavna glazba, a predstavljeno je ukupno 370 izvođača, bendova, vokalnih solista i drugih glazbenika.


Stotinu godina od osnivanja Nogometnog saveza Subotice
15.01.2020.

Stotinu godina od osnutka Nogometnog saveza Subotice (1920.-2020.) obilježeno je prikladnom izložbom, predavanjem i predstavljanjem knjiga o povijesti nogometa. Visoka strukovna škola za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici, koja je bila domaćin ovog skupa, imala je i izložbu Povijesnog arhiva u Subotici o Nogometnom klubu Bačka.


Ex Panonija br. 23
17.12.2019.

U izdanju Povijesnog arhiva Subotice objavljen je novi broj časopisa Ex Pannonia. Izdanje sadrži radove na teme iz lokalne povijesti, arhivistike, povijesti zdravstva i drugo. Pored toga, u ovom broju nalazi se i materijal za medicinsku bibliografiju Subotice (2010-2018). Tekstovi su popraćeni fotografijama i ilustracijama na 119 stranica ovogodišnjeg lista Povijesnog arhiva Subotica.


Dvanaesti Subotički arhivski dan

Po dvanaesti put Subotica je bila domaćin Međunarodne konferencije na kojoj su sudjelovali arhivisti iz Mađarske, Hrvatske i Srbije.

Konferencija "12. Subotički arhivski dan" održana je u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, a tema su bile matične knjige, crkvene i državne. "U proteklom desetljeću, matične knjige su najtraženija arhivska građa. One su tema ovog okupljanja jer je plan vratiti crkvene knjige njihovim zakonitim vlasnicima, odnosno crkvenim općinama. Uz to, aktualne su jer je kod nas i u drugim arhivima započeo proces digitalizacije", rekao je na otvorenju Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici.


Promocija knjige „Car Jovan Nenad – Život, delo i nasleđe Crnog čoveka“
17.04.2019.

U Gradskoj knjižnici u Subotici održana je promocija knjige Borisa Stojkovskog „Car Jovan Nenad – Život, delo i nasleđe Crnog čoveka“. Osim autora, koji je docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, o knjizi su govorili Pera Lastić, direktor Srpskog instituta u Budimpešti, prof. dr. Đura Hardi, recenzentica knjige i Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva Subotica.

Povijesni arhiv Subotica, jedan je od suizdavača knjige, pored Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Srpskog instituta u Budimpešti. Iako Arhiv posjeduje povijesnu građu iz 1658. godine, oko 130 godina nakon smrti Jovana Nenada, većina dokumenata o njemu potječe iz 20. stoljeća.

O caru Jovanu Nenadu pisano je posljednjih 100 godina, ali cjelokupna monografija posvećena ovoj temi do sada nije objavljena - rekao je Stevan Mačković. Upravo je to značaj ove knjige, jer nove publikacije služe za popunjavanje praznina u povijesti grada.


ExPannonia broj 22
01.02.2019.

Objavljen je novi godišnjak Povijesnog arhiva Subotice. Časopis Ex Pannonia, osim tema povijesti i arhivistike, u ovom broju donosi bibliografiju arhiviste i istraživača Lászla Magyara. Osim toga, tu je i bibliografija Ex Pannonie koja se odnosi na brojeve od 17 do 21. Za dvadeset i drugi broj pišu dr. Zoltán Mészáros, Tibor Halász, Stevan Mačković i drugi.18.12.2018.

Jedanaesti Arhivski dan
11.10.2018.

Međunarodni arhivski skup u organizaciji Povijesnog arhiva Subotica održan je 20. rujna u Velikoj dvorani Gradske vijećnice. Tema ovogodišnjeg skupa bila je stogodišnjica kraja Prvog svjetskog rata - "O promjeni imperiuma 1918. godine kroz arhivsku građu".

U sklopu programa predstavljeni su radovi kolega iz zemlje i regije na temu stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata i formiranja nove države, Kraljevine SHS.

Po završetku radnog dijela organizirano je druženje za sudionike, gdje se putem neformalnih razgovora razmjenjuju iskustva zaposlenika u arhivima iz zemlje i regije. Program je nastavljen sljedećeg dana posjetom Sinagogi, Gradskom muzeju, Paliću i Vinariji Zvonko Bogdan.


Izložba „Palić 1945-1985“
01.06.2018.

Za ovogodišnju Noć muzeja, Povijesni arhiv organizirao je izložbu "Palić 1945-1985".

Šesnaest panela pokazuju isti broj ilustriranih priča iz vremena kada je Palić pripadao radničkoj klasi i socijalističkoj omladini. Bilo je to vrijeme radničkih odmarališta, društvenih restorana i masovnog turizma, kao i radnih akcija. Izložba je održana u knjižnici u Paliću, gdje su četiri izložbene još bile izložene monografije i brošure na temu ovog naselja i jezera. Bend "Gordan i prijatelji" svirao je na terasi knjižnice.


Ex Pannonia broj 21
21.02.2018.

Nova Ex Panonnia izašla je iz tiska. Dvadesetprvi broj časopisa u izdanju Povijesnog arhiva Subotice ovog puta ima 103 stranice.

Ex Panonnia upoznaje čitatelje s arhivskim materijalom Povijesnog arhiva, donosi studije, i radove na temu lokalne povijesti.


Subotički polumaraton
09.02.2018.

Organizatori „Subotičkog polumaratona“, koji se održava u sklopu proslave Dana grada, podijelili su zahvalnice svima koji su pomogli ovaj sportski događaj na najvišoj razini. Među njima je Povijesni arhiv Subotice.


Predstavljena knjiga „Tajanstvena Subotica – porodična i zavičajna hronika“ Katarine Korponaić
15.12.2017.

U četvrtak, 14. prosinca 2017. godine, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica, održana je promocija nove knjige novinarke Katarine Korponaić Tajanstvena Subotica – porodična i zavičajna hronika Katarine Korponaić, u izdanju Povijesnog arhiva Subotica., u izdanju Istorijskog arhiva Subotice.

„Autorka svojim pisanjem vrlo uspješno uspijeva da spoji povijest svoje porodice sa lokalnom poviješću. Kroz svako poglavlje, a ima ih ukupno četrnaest, tematski vodi i upoznaje čitaoce sa konkretnim podacima o svojim precima, dajući im životnost, ljudsku toplinu, ali i sa mjestima, lokalitetima, sredinom, zanimljivostima, te epohom u kojoj su živjeli“, rekao je Stevan Mačković, ravnatelj Arhiva i recenzent ove knjige.


Publikacija — Naših prvih 70 godina
25.10.2017.

U prvim godinama nakon rata po uputama vlasti uspostavlja se organizirani vid zaštite pisane baštine — obrazovanjem Arhivskog područja za grad Suboticu i Bačkotopolski srez (na temelju odluke odjela za prosvjetu GIO NS APV br. 16800 od 1946. godine). Ova odluka stvorila je devet arhivskih područja u Vojvodini. Subotičko područje se odnosilo na gradsko područje Subotice i srez Subotice i Bačke Topole. Ista odluka propisuje da svaki arhivski centar mora imati arhivskog upravitelja. Za arhivskog rukovoditelja u Subotici imenovan je Blaško Vojnić Hajduk, rukovoditelj Gradske knjižnice. Njegovo imenovanje kao arhivskog rukovoditelja i određivanje djelokruga njegovog rada je izvršeno dopisom GIO NS APV — Povjerenstvo za Prosvjetu broj 11059 od 16. VII. 1947. godine. Upravo se njegovo imenovanje uzima i kao početak rada arhivske službe na ovim prostorima.

Sedam desetljeća kasnije, Povijesni arhiv Subotica je izdao prigodnu četvorojezičnu publikaciju — „Naših prvih 70 godina“. Njome je dat današnji presjek rada Arhiva ali i na sažet, informativan i cjelovit način je predstavljeno sedam desetljeća postojanja ove ustanove. Pored klasične knjiške forme, predstavljena je i virtualna izložba istog imena.


Učesnici programa
28.09.2017.

U okviru programa "Petefi" pokrenutog u proljeće 2015. mađarskog Tajništva za nacionalnu politiku, čiji je cilj istražiti kulturu Mađara u dijaspori, skupina istraživača posjetila je Povijesni arhiv Subotice.

Ravnatelj Stevan Mačković razgovarao je s gostima iz Mađarske, a o povijesti Subotice i Arhiva govorio je kolega Zoltan Mesaroš. Zatim su otišli u arhivsko skladište, ali i Gradsku vijećnicu i kulu, gdje je njihov kolega Dejan Mrkić ispričao nekoliko zanimljivih priča iz prošlosti ove zgrade.


Deseti Arhivski dan
22.09.2017.

Tradicionalni međunarodni arhivski skup Arhivski dan održan je deseti put. Tema ovogodišnjeg okupljanja bila je „Arhiv između znanosti, kulture i uprave“, a posebnim programom obilježeno je 70 godina rada Povijesnog arhiva Subotica.Ovom prigodom predstavljena je publikacija „Naših prvih 70 godina“, koja sažeto, informativno i sveobuhvatno predstavlja presjek rada Arhiva. Uz klasičnu knjigu, Arhiv je također predstavio istoimenu virtualnu izložbu..


Plaketa za doprinos arhivskoj profesiji i izvornoj historiografiji
18.09.2017.

Povijesni arhiv Subotice koji obilježava sedamdesetu godišnjicu uspostave arhivske građe u Subotici odlučio je utvrditi plaketu za doprinos razvoju arhivske struke i lokalne historiografije koja će nositi ime našeg istaknutog kolege Gašpara Ulmera (1915. - 2002.). Plakete su ove godine dodijeljene: Erzsebet Apró - umirovljenoj arhivskoj savjetnici i dr. Emilu Libmanu i dr. Dezső Csúszóu, istraživačima povijesti zdravstva.


3. dani ICARUS-a u Hrvatskoj: Arhivi bez granica
27.03.2017.

Praksa subotičkog Povijesnog arhiva s e-istraživanjem matičnih knjiga, bila je tema referata ravnatelja ove ustanove, Stevana Mačkovića na konferenciji "Arhivi bez granica", koja se 16. ožujka 2017. održavala u Vukovaru (Hrvatska). Ovaj međunarodni skup bio je posvećen implementaciji suvremene IT infrastrukture u radu kulturnih i znanstvenih ustanova i udruga.


Noć muzeja: Izložba - 115 godina FK Bačka
16.12.2016.

U manifestaciji Noć muzeja, Povijesni arhiv je javnosti prikazao fond broj 40 koji sadrži izvanredno zanimljivu građu, ne samo za sportsko društvo "Bačka" iz Subotice, već i za druge jugoslavenske klubove, nogometni savez, atletski savez, sokolski pokret i druge sportske, kulturne i građanske udruge, čije su se aktivnosti preplitale s našim najstarijim klubom.

Uz postavku međuratne arhive nogometnog kluba Bačka na deset panoa i u deset vitrina, uvršteno je i prikazivanje filma Aleksandra Lifke iz 1926. godine: "Dvadesetpetogodišnji jubilej Bačke u Subotici". Dokumenti, plakati, fotografije, tisak, predmeti ... izloženi su u vestibilu Gradske kuće, u vitrinama, dok su na panoima izdvojeni oni najzanimljiviji detalji, uz prateći tekst. Za ovu priliku tiskana je i podijeljena prigodna brošura. Izložbu je u noći 21. svibnja 2016. godine posjetilo oko 3.500 građana.


Deveti subotički arhivski dani
06.12.2016.

Povijesni arhiv u Subotici je i ove godine organizirao dvodnevnu međunarodnu arhivičku konferenciju IX po redu, s temom:

"Arhivi i njihova kulturno-prosvjetna djelatnost".

Prvoga dana skupa, je održano stručno osposobljavanje za polaznike iz registratura većih javnih preduzeća.U okviru tečaja održana su predavanja iz oblasti upoznavanja sa djelatnošću Povijesnog arhiva i uredskog poslovanja s praktičnom obukom.

Drugog dana je održan stručni skup na kojem su referate iz kulturno-prosvjetne djelatnosti koja se obavlja u arhivima održali arhivisti iz više arhiva. Referate je podnijelo deset arhivista iz Mađarske, Hrvatske, Arhiva Tuzlanskog kantona i naše zemlje. Govorilo se o stručnim poslovima iz domene kulturno-prosvjetne djelatnosti o predavanjima s arhivskom pedagogijom, izložbama u arhivima i izvan njih, o programu i značaju te o iskustvima ove djelatnosti za šire društvo.(Video>>)


Promocija izdanja Istorijskog arhiva Subotice
06.12.2016.

U čitaonici Gradske biblioteke u Subotici je 14. novembra 2016. godine održana promocija izdanja i publikacija čiji je izdavač Istorijski arhiv u Subotici.

Ovom prilikom su predstavljene tri publikacije:

 • Časopis Arhiva “Ex Pannonia” broj 20;
 • Vodič kroz arhivske fondove Istorijskog arhiva Subotice kao naučno-informativno sredstvo i
 • Monografija “Sliv jezera Palić” autora dr Lajoša Hovanja.

O publikacijama su govorili Smiljan Njagul novinar, koji je govorio u uvodnom delu o Arhivu i njegovim publikacijama uopšte. O časopisu “Ex Pannoniji” je govorio direktor Arhiva Stevan Mačković, koji je govorio o istorijatu, temama iz zavičajne istorije o kojima se govori u časopisu i o istraživanju u Arhivu. O objavljenim sveskama “Vodiča” (objavljeno je dve sveske), je govorila Tatjana Segedinčev arhivska savetnica. Ističući značaj ovih knjiga za upoznavanje sa arhivskim fondovima i zbirkama koji se čuvaju u Arhivu, govorivši o njihovom korišćenju od strane istraživača i ostalih korisnika. Kako je prva sveska Vodiča prevedena i objavljena na mađarski jezik, o radu na izdavanju ove sveske je govorila njena urednica Apro Eržebet. Promocija se završila predstavljanjem monografije “Sliv jezera Palić” autora dr Lajoša Hovanja. O ovoj knjizi izuzetno značajnoj za proučavanje istorije jezera pa i njegove okoline je govorio sam autor, iznevši ovom prilikom i niz interesantnih podataka koji se odnose i povezani su sa jezerom Palić.


II međunarodna konferencija povodom 100 godina Velikog rata
03.01.2016.
Konferencija u povodu godišnjice Velikog rata, održana je u Novom Sadu u organizaciji Arhiva Vojvodine. Ovaj znanstveni skup za temu je imao sudjelovanje dobrovoljaca i ulogu civilnog stanovništva u Prvom svjetskom ratu.

“Uloga mađarskog stanovništva u raspadu Ugarske” - glasio je naslov referata dr Zoltana Mesaroša iz Povijesnog arhiva Subotice dok je viši arhivista Zoran Veljanovic govorio na temu “Nestanak vojnih grobalja iz Prvog svjetskog rata na teritoriju Vojvodine - Subotica”.


Predavanje: Povijest Subotice kroz arhivsku građu
U prostorijama Gradske knjižnice “Karlo Bijelicki” u Somboru, 2-og listopada 2015. godine održano je predavanje “Povijest Subotice u XX stoljeću kroz arhivsku građu”. Predavač je bio Zoran Veljanovic, viši arhivista u Povijesnom arhivu Subotica.

Program je organizirao Povijesni arhiv Sombor, Gradska knjižnica “Karlo Bijelicki” Sombor, Udruženje građana “Ravangradsko proljeće” Sombor i Društvo srpsko-ruskog prijateljstva.

U okviru predavanja pušten je dokumentarni film “Bombardiranje Subotice 1944. godine”, koji je urađen po istoimenoj knjizi Zorana Veljanovica. Autor filma je novinar Tomislav Vojnić.


Ex Pannonia br. 19, rujna 2015.
Časopis Ex Pannonia je izašao iz tiska po devetnaesti put. Novi istraživački radovi na temu zavičajne povijesti, zatim studije, prikazi ... Na 90 stranica nalazi se 16 tekstova uz obilje fotografija iz zbirke Povijesnog arhiva u Subotici. Za Ex Pannoniu i ovaj put pišu Stevan Mačković, Zoran Veljanovic, Tatjana Segedinčev i drugi.

Osmi subotički arhivski dan, 18. rujna 2015.
„Osmi subotički arhivski dan”, posvećen međunarodnoj suradnji arhiva, poklopio se s međunarodnom izbjegličkom krizom što je spriječilo goste iz Hrvatske i jedan broj njih iz Mađarske, da po tradiciji posjete Suboticu i ovu tradicionalnu konferenciju. Međunarodni znak ovom skupu su obezbijedili gosti iz Tuzle i Budimpešte.

Suradnja sa stranim arhivima u prošlosti, Subotici su donijela otkrića kao što je dokument u kojem se spominje naš grad 1391. godine, što je najstariji pisani trag o postojanju Subotice ili, primjerice, crtež (veduta) grada i jezera Palić, koji je napravio kartograf austrijske vojske prilikom pohoda protiv Turaka 1697.g.

Razvoj informatičke tehnologije, donio je mnoge mogućnosti, i tek treba unaprijediti suradnju i donese nove rezultate.

Referate su imali: Stevan Mačković (Povijesni arhiv Subotica), Saneta Adrović (Arhiv tuzlanskog kantona, Bosna i Hercegovina), Branimir Andrić (Arhiv Vojvodine), Viktor Haraszti (Arhiv glavnog grada Budimpešte), Vesna Prljević (Povijesni arhiv Užice).


Stručni seminar za službenike ustanova kulture, 17. rujna 2015.
U okviru arhivskih dana održan je tečaj za polaznike iz registratura s područja nadležnosti Arhiva u Subotici. Ove godine su to bili službenici zaposleni u ustanovama koje obavljaju djelatnosti iz oblasti kulture.Upoznavanje s radom Povijesnog arhiva i obilazak depoa vodio je viši arhivista Zoltan Mesaroš a predavanja iz uredskog poslovanja viši arhivista Zoran Veljanović.

Cilj ove edukacije je da se ukaže na značaj poretka u arhivama i postigne bolji rad arhivara koji rade s registraturskom građom na terenu.


Noć muzeja, 16. svibanj 2015.

Kulturnoj manifestaciji „Noć muzeja”, Povijesni arhiv Subotice se pridružio svojom izložbom „70 godina SD Spartak” u vestibilu Gradske kuće. Oni koji pamte „Foto novine” na ogradi restorana Borac na korzou, mogli su da se podsjete, a oni koji su mlađi, da po prvi put vide sačuvane fotografije koje su isticane u izlogu, kao vid informiranja. Za ovu prigodu, bio je to izbor slika sa starih sportskih borilišta u Subotici, na kojima se vide neki slavni ali i neki zaboravljeni asovi našeg grada.

Prilika da se pogledaju i neki predmeti, dokumenti, plakati i trofeji iz bogate riznice sedamdeset generacija Spartakovaca, učinila je ovu postavku atraktivnom Subotičanima, pa je u jednoj noći izložbu obišlo oko 2.200 posjetilaca.


Otvorenje izložbe „70 godina SD Spartak”, 15. svibanj 2015.

Proslavi obljetnice – 70 godina Sportskog društva Spartak, svojom izložbom u vestibilu Gradske kuće, pridružio se i Povijesni arhiv Subotice. Na otvaranju izložbe fotografija, plakata, dokumenata i literature o ovoj brojnoj sportskoj „obitelji”, bili su nazočni veterani, među njima svjetski, europski i olimpijski šampioni, zatim sportski djelatnici i gradski dužnosnici na čelu sa gradonačelnikom. Pored građe koju čuva Arhiv, postavku su upotpunili klubovi i sportaši, svojim trofejima i zanimljivim rekvizitima. Izložbu je otvorio ravnatelj Povijesnog arhiva Stevan Mačković.


Izložba u Vrbasu – „Crna Gora 1914–1918. kroz objektiv Bele Maćašovskog”

Grupa fotografija „Ratni album dr Bele Maćašovskog iz Prvog svjetskog rata” koja se čuva se u Povijesnom arhivu u Subotici, prikazana je u Muzeju Vrbasa 9. svibnja 2015. godine.

Izložbu u organizaciji Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine, otvorila je Tanja Segedinčev, arhivska savjetnica iz Povijesnog arhiva Subotica, koja je i autorica prigodnog kataloga.

Eksluzivnost građe pobudila je veliko interesovanje posjetilaca izložbe, lokalnih medija i Televizije Crne Gore. Izvjesno je da će izložba nakon Vrbasa obići i Novi Sad, Beograd, Crnu Goru...


Izložba u Hrvatskom državnom arhivu

Izložba „Subotica na starim kartama i mapama“ otvorena je 27. ožujka u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

U uvodnom izlaganju, ravnatelj Povijesnog arhiva Subotice Stevan Mačković, predstavio je gostima subotički Arhiv, njegov rad i izdanja. Arhivska savjetnica Tatjana Segedinčev izložila je prisutnima podatke o zbirci fotografija koje se čuvaju u Arhivu, s posebnim osvrtom na zbirku Maćašovski, čiji su dio prisutni mogli da vide na power point prezentaciji.

Izložbu, koja je dragocjeno povijesno svjedočanstvo o razvoju Subotice, Zagrepčani će moći da vide do 20. travnja 2015. godine.


Na Međunarodnoj konferenciji u Novom Sadu
03.01.2016.
Povodom obeležаvаnjа stogodišnjice početkа Prvog svetskog rаtа, Arhiv Vojvodine je u sаrаdnji sа čаsopisom zа sаvremenu kulturu Vojvodine „Novа misаo”, orgаnizovao Međunаrodnu konferenciju: Arhiv, mediji i kulturа sećаnjа u Prvom svetskom rаtu.

Iz Istorijskog arhiva Subotice, viši arhivista Zorаn Veljаnović izložio je referat na temu : Arhivskа grаđа o srpskim dobrovoljcimа u Istorijskom аrhivu Suboticа – prilog zа istoriju srpskih dobrovoljаcа u Prvom svetskom rаtu.


Prikaz filma „Goli Otok”
03.01.2016.

U okviru saradnje subotičkog Istorijskog arhiva i Hrvatskog državnog arhiva, u Art bioskopu Lifka 28. i 29. oktobra 2014. godine, prikazan je srednjometražni dokumentarni film o Golom otoku.

Radnja filma „Goli Otok” za temu ima logor na istoimenom ostrvu za vreme trajanja sukoba Tito–Staljin od 1949. do 1955. godine. Režija i kamera Darko Bavoljak, produkcija Art De Facto, koprodukcija Hrvatski državni arhiv (HDA) Zagreb.

Projekciju u Lifki su najavili direktorica HAD dr Vlatka Lemić i direktor subotičkog arhiva Stevan Mačković.


Sedmi subotički arhivski dan

Sedmi subotički arhivski dan bio je posvećen arhivskim zbirkama. Kao i svake godine, manifestacija je okupila arhiviste iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske. Organizaciju skupa su pomogli Grad Subotica, Fondacija Gabor Betlen i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije.

Arhivski savetnik Tatjana Segedinčev, u svom referatu je iznela da Istorijski arhiv Subotica pohranjuje 30 veoma značajnih zbirki, kako znamenitih Subotičana, tako i subotičkih projekata. Četiri od njih su označene kao zbirke od izuzetne važnosti – zbirka Jelisavete Lifke, supruge pionira kinematografije na ovim prostorima, zatim zbirka „Tajni arhiv grada Subotice” sa dokumentima od 1700. godine, zatim zbirka Ištvana Ivanjija, kao i zbirka projekata, koja obuhvata sve najznačajnije gradske projekte objekata, od kojih najstariji datira iz 1828. godine.

Osim subotičkih, predstavljena su i arhivska iskustva po pitanju zbirki iz Budimpešte, Osijeka, Novog Sada, Tuzle, Zrenjanina, Vukovara i Sombora, Vojvodine i Županije Bač-Kiškun.


EX Pannonia br. 18

Ex Pannonia u izdanju Istorijskog arhiva Subotice, ove godine na 120 strana donosi studije, prikaze i radove koji za temu imaju zavičajnu istoriju i arhivistiku. Stogodišnjici Velikog rata posvećena su dva teksta koji za izvore imaju sačuvanu arhivsku građu. Pored toga, u ovom broju su i teme iz subotičke istorije zdravstva, arhitekture, javnih službi i dr.


Izložba „Tragač za zvijezdama”
03.01.2016.

Povodom 250 godina rođenja hrvatskog astronoma i matematičara Danijela Mirka Bogdanića i 200 godina završetka Lipskijeve geografske karte Ugarske, 29. avgusta 2014. godine u Gradskom muzeju je otvorena izložba „Tragač za zvezdama”. Organizatori izložbe su Hrvatski državni arhiv, Mađarski državni arhiv, Istorijski arhiv u Subotici i Gradski muzej Subotica, pa su se ovim povodom gostima obratili gosti iz Mađarske i Hrvatske, a u ime domaćina to je učinio Stevan Mačković, direktor Istorijskog arhiva Subotice.

Izložbu je otvorila Etela Jerinkić, pomoćnica gradonačelnika za oblast kulture.

Donoseći repliku Lipskijeve geografske karte u celini, ova postavka ima još nekoliko izvornih bogato ilustrovanih listova i 38 kaširanih panoa i predstavlja izuzetan naučni rad hrvatskog naučnika otklanjajući nepravdu kojom je ovaj međunarodni naučnik, matematičar, astronom i geodeta bačen u zaborav.


Radionica Društva arhivskih radnika na Paliću

Na Paliću je 5. lipnja 2014. godine, u ugostiteljskom objektu „Kapetanski rit“, održana stručna arhivistička radionica DARV1/2014: Vodiči kroz arhivske fondove u Vojvodini u organizaciji Društva arhivskih radnika Vojvodine.

Vodič kroz arhivsku građu svakog arhiva predstavlja osnovno i ključno naučno informativno sredstvo, čija je izrada zakonska obaveza za sve arhive. Na radionici se govorilo o metodologiji i standardima, kao i mnogim drugim pitanjima u vezi izrade (pisanja) Vodiča kroz arhivske fondove za arhive u Vojvodini.

Učesnici Radionice DARV 1/2014 su bili: Istorijski arhivi (odnosno arhivisti koji rade na izradi Vodiča): Novi Sad , Senta, Subotica, Sombor, Pančevo, Zrenjanin, Kikinda, Bela Crkva, Sr. Mitrovica, Arhiv Vojvodine, Arhiv SANU u Sremskim Karlovcima, Rukopisno odeljenje Matice srpske.


Ex Pannonia br. 17

Istoriografsko-arhivistički časopis u izdanju Istorijskog arhiva Subotica, jedini je ove vrste u severnoj Bačkoj. I ovaj broj upoznaje čitaoce sa arhivskom građom Istorijskog arhiva Subotica dajući čitaocu mogućnost da spozna delove pojedinog fonda ili čitav fond ili zbirku. Tu su originalni neobjavljivani istraživački radovi na teme iz ovog kraja a kako naziv edicije glasi Ex Pannonia, prisutne su i teme vezane za šire područje severne Bačke i Banata, odnosno severne Vojvodine.


Od septembra omogućeno E-istraživanje matičnih knjiga

Od 2. septembra, dugo najavljivan projekat Istorijskog arhiva Subotica E-istraživanja crkvenih matičnih knjiga, krenuo je sa svojom probnom–test fazom. Na internetskoj stranci Istorijskog arhiva www.suarhiv.co.rs, postaviće se poseban link: http://e-arhiva.suarhiv.co.rs, u okviru koga će se zainteresovani moći prijaviti popunjavajući svoj zahtev za pristup E-istraživanju. Nakon neophodne registracije i dobijanja odgovarajuće šifre, istraživačima će biti omogućena pretraga iz postojeće baze podataka, odnosno skeniranih stranica matičnih knjiga, po godinama njihovog nastanka, teritorijama koju su pokrivale i abecednim upisima prezimena.


Bibliografija Ex Pannonia 1-16, 1996–2012
U želji da izađu u susret istraživačima prošlosti i omoguće uvid u rad zaposlenih arhivista i ostalih suradnika na časopisu EX PANNONIA, autori Zoran Veljanović i Dijana Musin priredili su bibliografiju ovog izdanja.

„Bibliografija Ex Pannonia 1-16, 1996–2012“ ima za zadatak da pored ostalih naučno-informativnih sredstava o arhivskoj građi, istraživačima predoči i ovu publikaciju. Kao i sve bibliografije, i ova treba da pokaže gdje se nalaze štampane informacije o predmetu koji proučavaju.

Do izlaženja ove bibliografije, na 1250 stranica „Ex Pannonia“ objavljeno je 155 tekstova od skoro stotinu autora, najviše iz povijesti i arhivistike, a manje iz muzeologije, povijesti književnosti, povijesti muzike, etnologije, ekologije, biologije...

Izdavač bibliografije je „Malo istorijsko društvo“ iz Novog Sada i Gradska knjižnica Novi Sad. Naklada je 150 primeraka.


Izložba za Dan grada

Povijesni arhiv Subotica, Gradski muzej i Međuopćinski zavod za zaštitu spomenika kulture, pridružili su se obilježavanju Dana grada prigodnom izložbom o gradnji i jednovekovnom trajanju subotičke Gradske kuće.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Subotice. Dok je na trgu policija sa psima tražila nepostojeću bombu za koju je netko dojavio, iza debelih zidina Varoške kuće gradonačelnik Modest Dulić je gostima izneo podatak da su za vrijeme rata ovde čuvane najvažnije stvari, upravo zbog činjenice koliko je jaka i bezbjedna ova građevina.

U svom nadahnutom govoru podsetio je brojne goste kako su se ovde donosile mnoge važne odluke, da su tu dolazili vladari, od kralja Aleksandra do Tita i njegovih nasljednika, ali da je ona uvek pripadala i ostalim građanima. Tu su se vjenčavali, upisivali u matične knjige posle rođenja, dolazili na koncerte i izložbe ili se pak skrivali od pljuska ispod njenih lukova. Iz praktičkih i sentimentalnih razloga, ona je uvijek dio naših života. Na otvorenju je ispred Povijesnog arhiva Subotica govorio prof. Zoltán Meszáros:

„Sto godina je dug period koji prevazilazi prosečnu dužinu ljudskog života, pa danas nemamo svjedoka izgradnje i otvorenja Gradske kuće ali je zato Gradska kuća svjedok života Subotice...“


Izašao je
Istorijski arhiv Subotice je do sada prezentovao svoje fondove u dve knjige Vodiča, godine 1970. i 1977, gde su predstavljeni fondovi i zbirke koje su tada bile evidentirane. U prvom vodiču je predstavljeno 143. fonda i zbirke a u drugom 191.

U međuvremenu je u Arhiv primljeno mnogo nove arhivske građe. Danas imamo na raspolaganju 473 fonda i zbirke od kojih je 220 predstavljeno u prvoj svesci novog izdanja Vodiča. Drugu svesku, koja je u pripremi, priređuju Zoran Veljanović i Tatjana Segedinčev koji su autori i prve sveske. Odgovorni urednik je Stevan Mačković a izdavač Istorijski arhiv Subotice.


Novi broj časopisa Ex Pannonia
Godišnjak Ex Panonnia ovog septembra izlazi na 100 strana, u izdanju Istorijskog arhiva Subotice. Časopis sadrži radove na teme iz lokalne istorije i arhivistike.

Ex Pannonia je jedan od nezaobilaznih stepenika svakom znatiželjniku koji želi da sazna o pojedinim segmentima prošlosti severne Bačke i Subotice, baš kao i onima koji bi želeli, bilo profesionalno ili saznajno, da se približe arhivistici ili nekoj od njenih disciplina.


Peti
U svakom trenutku oko nas nastaje more dokumenata. Kako sačuvati ono što je od toga vredno za generacije koje dolaze?

Arhiv je deo kolektivnog pamćenja i njegova misija je da vodi računa o tome i pre nego što građa dođe u njegove depoe. On nije groblje papira već rasadnik. Svaki dokument čeka da jednom bude ponovo pronađen.

Ove godine je Istorijski arhiv Subotice po peti put organizovao stručno savetovanje pod nazivom "Arhivski dan".

Gosti iz zemlje i inostranstva svake godine obrađuju određenu temu a juče je to bila Spoljna služba. Ona se bavi dokumentima koja su u nastajanju u preduzećima i institucijama. Ti dokumenti još imaju upotrebnu vrednost za svoje organizacije, a Spoljna služba Istorijskog arhiva daje savete kako se oni najbolje odlažu da bi jednog dana dospeli u Arhiv u najvećem redu.

Njen zadatak je i da savetuje kako je najbolje skladištiti svoje spise radi efektnijeg poslovanja.


Istorijski arhiv u Noći muzeja
Manifestaciji Noć muzeja, Istorijski arhiv se pridružio maja 2012. godine sa svojom izložbom TRI GRADSKE KUĆE.

Postavku u vestibilu Gradske kuće u "najkulturnijoj noći", posetilo je više od tri hiljade ljudi svih generacija. Subotičani, ali i gosti iz drugih zemalja, među kojima neki i iz dalekog Japana, svraćali su da razgledaju izložbu sve do iza ponoći.

Vodiči i tumači postavke bili su arhivisti Zoltan Mesaroš i Zoran Vukelić.


Subotička Gradska kuća u Sentešu
Gradska kuća u Subotici koja ove godine obeležava vek svog postojanja, ima svoju vršnjakinju u gradiću Senteš (Szentes) u Mađarskoj. Tom prigodom, u gradskoj galeriji ove varoši, otvorena izložba dokumenata o njenom nastanku i trajanju, a kao naročiti gost sa svojom postavkom je bio i Istorijski arhiv Subotice.

Slikama, dokumentima i zanimljivim detaljima subotičke lepotice, upotpunjena je ova izložba.

Na otvaranju su se brojnim gostima obratili gradonačelnik i direktori senteškog i subotičkog Istorijskog arhiva, nakon čega je resitalom i pesmom uveličan ovaj događaj.


Šesti arhivski dan
22.09.2013.

Zaposleni u Povijesnom arhivu Subotica bili su domaćini međunarodne arhivističke konferencije VI. "Arhivski dan", koja je održana u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće, 20. rujna 2013. O temi konferencije, pod nazivom "Javnost i arhiv", raspravljali su arhivisti iz Povijesnog arhiva Subotica, Arhiva županije Bács-Kiskun, Istorijskog arhiva Bela Crkva, Arhiva glavnog grada Budimpešta, Državnog arhiva Vukovar, Arhiva Tuzlanskog kantona, Arhiva županije Baranya i Istorijskog arhiva grada Novog Sada. Domaćini i gosti pripremili su radove iz arhivistike u kojima je prikazana uloga i značaj arhiva za život i razumijevanje u mikro i makro društvenim zajednicama.XII. Arhivski dan u Kecskemétu

Izaslanstvo Povijesnog arhiva Subotica prisustvovalo je 3. listopada 2011. XII. Arhivskom danu u Kecskemétu. Tema ovog skupa bila je "Iz povijesti industrije i obrtništva županije Bács-Kiskun". Subotički Arhiv predstavio je ravnatelj Stevan Mačković s referatom "Nacionalni sastav subotičkih industrijalaca u razdoblju između dva svjetska rata".


Četvrti arhivski dan

Povijesni arhiv u Subotici organizirao je 21. rujna 2011. međunarodni arhivistički skup – IV. "Arhivski dan" na temu "Lokalna – zavičajna historiografija i arhivi". Na savjetovanju je sudjelovalo 70 arhivskih radnika iz 10 arhiva Vojvodine, Hrvatske i Mađarske. Na programu je bilo predstavljanje 13 stručnih radova. Iz Arhiva Subotice održali su predavanje dr. Zoltán Mészáros i Zoran Vukelić pod naslovom "Kako koristiti arhivsko gradivo u istraživanju lokalne povijesti" s osvrtom na upravne fondove.

Za preuzimanja prikazanih referata kliknite ovdje.

Izložbu su pomogli:

 • Ministarstvo kulture, informiranja i informacijskog društva Republike Srbije
 • Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje
 • Grad Subotica
 • Mađarsko nacionalno vijeće

Arhivi i javnost u suvremenom društvu

U organizaciji DARV 18.-19. rujna 2011. održano je savjetovanje arhivskih radnika u Zrenjaninu na temu „Arhivi i javnost u suvremenom društvu“ i „Sređivanje arhivskih fondova iz oblasti uprave i javnih službi“. Subotički Arhiv svojim su referatima predstavili Zoran Veljanović: „Arhivi i javnost“ (Prilog za teoriju arhivske djelatnosti) i Tatjana Segedinčev: „Arhivsko gradivo Gradskog poglavarstva Subotice 1918. – 1941., nastanak, način sređivanja i perspektiva“.


Subotica na starim kartama i zemljovidima

U predvorju Gradske kuće 2. rujna 2011. postavljena je izložba Povijesnog arhiva Subotica s 39 eksponata pod nazivom "Subotica na starim kartama i zemljovidima". Tijekom tri tjedna izložbu je pogledalo 2.300 posjetitelja.

Konferenciju su pomogli:

 • Ministarstvo kulture, informiranja i informacijskog društva Republike Srbije
 • Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje
 • Grad Subotica
 • Mađarsko nacionalno vijeće